Anaerobik İşlem: Kahve Üretiminde Yenilikçi Yöntemler Kahve severlerin merakla araştırdığı anaerobik işlem, Ruanda’nın zengin kahve üretim bölgelerinden gelen, özenle seçilmiş çekirdeklerin kullanıldığı yenilikçi bir süreci ifade eder. Bu yöntemle işlenen kahveler, elle toplandıktan sonra, 74 saatlik özel bir fermantasyon sürecine tabi tutulur. Bu süre zarfında, tüm oksijen kaplardan dışarı pompalanarak meyvelerin kendine has tat profilini geliştirmesi sağlanır. Ardından, kahve meyveleri özel kurutma işlemlerine tabi tutularak, çekirdeklerin karakteristik özelliklerinin en iyi şekilde ortaya çıkması amaçlanır. Nem içeriği %12’ye düşene kadar devam eden bu süreç, sonunda GrainPro çuvallarda paketlenmiş, ihracata hazır nitelikli çekirdeklerin elde edilmesiyle son bulur.
Ruanda’nın Kahve Harikası: Mukama Sektöründen Eşsiz Çekirdekler
Bu kahve, Ruanda’nın Akagera bölgesi olarak da bilinen Kuzey Doğu kısmındaki Mukama Sektöründen geliyor. Ülkedeki 5 ana kahve yetiştirme alanından biridir. Nispeten düşük yağış, verimli, zengin toprak ve 1500 m.a.s.l’nin üzerinde yüksek ila orta ovalara sahip ılıman bir iklim ile karakterize edilir. Bu koşullar nedeniyle çevredeki çoğu çiftlikte kahve veya çay yetiştirilmektedir. Bunların büyük çoğunluğu, Orta Afrika’nın en büyük korunan sulak alanı olan ve aynı zamanda Ruanda’daki savanlara uyum sağlayan türler için kalan son sığınak olan Akagera Ulusal Parkı’nın eteklerinde yer almaktadır. Burada yetişen kahvenin %95’inden fazlası Bourbon’dur. Akagera diğer 4 bölgeye göre daha alçakta yer aldığından kahvesinin asiditesi biraz daha düşüktür. Bununla birlikte, güçlü çiçeksi notalara sahip tatlı bir meyve ve baharatlı profile sahiptir. Akagera Coffee Project, 2016 yılında Sayın Egide Murindababisha tarafından kurulmuştur. Kayonza Bölgesi’nde, sosyal faaliyetlere yüksek katılımla kaliteli kahve yetiştirmek ve üretmekle ilgilenen bir Sosyal Özel Kuruluştur. 1450 – 2400 m.a.s.l arasındaki rakımlarda küçük aile arazilerinde (1-2 ha) kahve yetiştiren 1.150 yerel çiftçiyle çalışıyorlar. Bunların arasında neredeyse yarısı kadın olan 600’den fazla üyeyi bir araya getiren Cocamu Kooperatifi de var. Sunulan tüm çekirdekler Rainforest Alliance sertifikalıdır ve 85 ila 94 puan arasında bir çukurluk puanıyla organik olarak yetiştirilmektedir. Ürettikleri kahvenin çoğu, çok iyi fincan kalitesine sahip, güçlü ve son derece verimli bir çeşit olan BM 139 – Bourbon Mayaguez’dir. Ayrıca hastalıklara karşı daha da büyük direnç gösteren RAB C15’i de yetiştirmeye başladılar. Hasat edilen meyveler Akagera veya Mukama Yıkama İstasyonlarında işlenmektedir. ACP, gençlerin ve kadınların istihdamı, çiftçinin gelirine katkı ve sosyal ve ekonomik projeler yoluyla topluma katılım yoluyla yerel toplulukları muazzam bir şekilde etkiledi. Ayrıca her yıl 100.000’den fazla yeni kahve fidesini üreticilere ulaştırıyorlar. Bu, daha fazla çiftçinin katılımına ve her sezon verimi artırmaya olanak tanır.